© 2015 - SEMMA. All rights reserved.

Referenties

SCHARLAKEN KOORD

In 2017 heeft Scharlaken Koord, de organisatie die zich bezighoudt met straatwerk, preventie en hulpverlening een aanvraag ingediend bij ons Jeanne Fonds.
De aanvraag was een verzoek om steun voor het ontwikkelen van nieuw preventiemateriaal, in de vorm van filmpjes, om het Project No Nonsense te verbeteren.
Scharlaken Koord heeft vier jaar geleden de training No Nonsense ontwikkeld. De training helpt jongeren om zicht te krijgen op de eigen seksuele weerbaarheid door onder andere een open en eerlijk gesprek over seksualiteit.

Eerst is een programma voor meisjes ontwikkeld (beware of loverboys), dat door de provincie Noord-Holland als best practice project is aangemerkt (PRIMO 2009).
De bezochte scholen zagen ook graag voor jongens een serie lessen. Daaruitvolgend is 4 jaar geleden het project No Nonsense voor jongens en meisjes tussen 14 en 16 jaar ontstaan.

No Nonsense bestaat uit drie opeenvolgende lessen voor jongens en meiden in het voortgezet onderwijs, waarin per les d.m.v. 3 á 4 filmpjes van 1 á 2 minuten per filmpje op een laagdrempelige manier onderwerpen worden geïntroduceerd. Waarna met de jongeren gesprekken worden gevoerd, of via een andere werkvorm dit thema verder wordt uitgediept. De lessen hebben alle drie een thema: Bewust, Weerbaar en Keuzes (op het gebied van seksualiteit en relaties).

Op dit moment worden filmpjes van YouTube gebruikt. Dit zijn meestal filmpjes die leerlingen al kennen en vaak ook net niet precies aan ons doel beantwoorden. Het is eigenlijk een mengelmoesje, niet altijd heel duidelijk en soms ook van slechte kwaliteit.
Bovendien waren we genoodzaakt onderwerpen te kiezen waar filmpjes over te vinden waren en niet andersom (dus een filmpje bij een onderwerp dat wij belangrijk vinden).

We willen het filmmateriaal, waar de lessen op gebaseerd worden, meer bij de te bespreken onderwerpen aan laten sluiten. Waarbij alle filmpjes in dezelfde format worden gegoten. Zo dat meer herkenning en eenduidigheid plaatsvindt.
Daarvoor denken we aan een professioneel bedrijf die onze filmpjes kunnen maken. Qua inhoud van de filmpjes denken we dan aan de volgende onderwerpen:

" Handelingsverlegenheid/bespreekbaarheid (hoe praat ik over seks?)
" Grenzen en nee zeggen (wanneer ga je met iemand naar bed?)
" Grensoverschrijding/misbruik (slachtofferverhaal j/m)
" Lichamelijke verschillen (hoe zit het bij meisjes en bij jongens?)
" Innerlijke verschillen (hoe beleef je seksualiteit?)
" Seks en de (sociale)media (wat is er te zien, wat doe je er wel/niet mee?)
" Seks en seksualiteit
" Verliefdheid
" Voorlichting
" Seksuele diversiteit

In de vergadering van het bestuur van Semma is in juni 2017 het gevraagde bedrag van
€ 3000,00 toegekend en uiteraard overgemaakt via onze penningmeester.
SEMMA